Fizica Medicala pe prima pagina a ziarului "CRISANA"

Data postării: Apr 13, 2016 3:24:13 PM

Băile Felix. Conferinţă naţională - Trei zile de instruire în fizică medicală

Autor: Vasilică ICHIM

Fizicieni medicali din toate colţurile ţării se întâlnesc la Băile Felix la un curs de perfecţionare care cuprinde atât tematici fundamentale, cât şi prezentări ale ultimelor tehnologii implementate la nivel internaţional. Cursul se va încheia sâmbătă, 21 septembrie, cu un test grilă pentru participanţi.

Lipseşte interdisciplinaritatea

Festivitatea de deschidere a evenimentului a avut loc ieri dimineaţă în prezenţa managerului Spitalului Judeţean dr. Gheorghe Carp, a decanului Facultăţii de Ştiinţe a Universităţii din Oradea (UO), Sanda Filip, şi a reprezentantului Senatului UO, Marius Ţepelea. „Avem înscrişi la cursuri 23 de fizicieni medicali şi tehnicieni radiologi plus studenţi de la medicină, specializaţi în radiologie şi masteranzi. Este a doua ediţie, iar cursurile sunt recunoscute de Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare", a explicat, pentru Crişana, Marin Bodale, preşedintele Colegiului Fizicienilor Medicali din România. Au fost discutate mai multe aspecte ale muncii fizicienilor medicali şi ale relaţionării cu medicii în unităţile spitaliceşti în care activează. „Ceea ce lipseşte cel mai mult în sistemul medical din România este interdisciplinaritatea între cele trei profesii, cea de fizician medical, cea de medic şi cea de radiolog. Este îngrijorător gradul de pregătire al unor medici în spitalele din ţară. Sunt situaţii în care li se face copiilor full-body CT, deşi ei au o fractură la deget. Copiii sunt în acest fel expuşi unor proceduri care le pot dăuna, în tratatele de medicină din ultima perioadă vorbindu-se tot mai des despre apariţia cancerului la minori. Relaţia dintre medici şi fizicienii medicali în spitale este deficitară, fiind una dintre cauzele pentru care am preferat să nu lucrez în domeniul medical", a spus conf. univ. dr. Loredana-Gabriela Marcu de la Departamentul de Fizică al Facultăţii de Ştiinţe a Universităţii din Oradea, care este şi vicepreşedintele Colegiului Fizicienilor Medicali din România. Problemele pe care fizicienii medicali le întâmpină în spitale trebuie însă depăşite. „Decât să ne plângem că medicii nu cunosc ce ar trebui să ştie, mai bine să încercăm să facem ceva în acest sens. Propun ca fiecare dintre dumneavoastră să organizeze o oră de curs cu medicii, radiologii şi asistenţii medicali în spitalele în care activează", a spus şi Loredana-Ramona Bogdan, expert în fizică medicală la Centrul Regional de Sănătate Publică din Cluj-Napoca.

Echivalentul... banană!

Unul dintre cursanţi a ridicat problema barierelor interdisciplinare, medicii şi fizicienii având cunoştinţe diferite şi limbaje proprii în cele două ştiinţe. „Explicaţiile pot fi simpliste. În urmă cu ceva timp, în SUA se intenţiona construirea unei centrale nucleare, lucru care pusese pe jar locuitorii unui oraş situat în apropierea centralei. Aceştia se temeau de radiaţii şi contestau proiectul centralei. Specialiştii, cu limbajul lor ştiinţific, nu au reuşit să le explice oamenilor că radiaţiile nu sunt periculoase şi atunci s-a recurs la... echivalentul banană. Li s-a explicat că doza radioactivă care va ajunge în sat este echivalentă cu doza de reactivitate pe care o conţine o banană (datorită izotopilor de potasiu) şi că localitatea se expune unei cantităţi echivalente cu consumarea unei banane pe zi. Atunci oamenii au înţeles şi conflictul a fost stins. De astfel de explicaţii este nevoie", a spus Loredana-Gabriela Marcu.

Alături de cei trei specialişti, cursanţii vor mai fi pregătiţi de prof. univ. dr. Emilia-Dorina Creangă de la Laboratorul de Biofizică şi Fizică Medicală a Facultăţii de Fizică a Universităţii „Al. I. Cuza" din Iaşi, prof. univ. dr. Octavian Gh. Duliu de la Facultatea de Fizică a Universităţii din Bucureşti, Şef Lucrări Valeria-Gabriela Leanca, expert în protecţie radiologică, Valentin-Mircea Paraschiva, fizician, şef laborator Dozimed din Bucureşti şi conf. univ. dr. Oreste Straciuc, director medical la Centrul Pozitron Diagnosztika din Oradea.

Sursa: http://www.crisana.ro/stiri/eveniment-14/baile-felix-conferinta-nationala-trei-zile-de-instruire-in-fizica-medicala--139048.html

Alte aparitii in mass-media despre eveniment:

1. Jurnalul Bihorean

http://www.bihon.ro/se-aduna-fizicienii-medicali/1334710

2. Universitatea din Oradea

https://media.uoradea.ro/article185-Cursul-de-Educa-ie-Profesional-Continu-in-Fizica-Radiologiei-de-Diagnostic-i-Interven-ional-i-A-IV-a-Conferin-Na-ional-a-Fizicienilor-Medicali-avand-incorporat-Adunarea-General-CFMR-2013

3. BihorStiri.ro

http://bihorstiri.ro/fizicienii-medicali-se-intrunesc-la-baile-felix/

4. CrisTV

http://www.cristv.ro/2013/09/fizicienii-medicali-din-toata-tara-se-intalnesc-la-baile-felix/

5.Viata Medicala (editia din 13 septembrie)

http://www.viata-medicala.ro

6. Colegiu al Medicilor Veterinari din Romania (CMVRO)

http://www.cmvro.ro/#!educatie-continua