Sponsorizare

Redirecționați până la 20% din impozitul pe profit – o sponsorizare care nu vă costă nimic.

Codul Fiscal permite inca din 2004 ca firmele sa redirectioneze 20% din impozitul pe profit datorat statului catre un ONG, fara nici o cheltuiala suplimentara, foarte putine companii uzeaza de aceasta facilitate.

Fiecare membru CFMR care redirectioneaza 20% pentru Colegiul Fizicienilor Medicali din Romania va beneficia de o reducerea partiala sau o scutire integrala la plata cotizatiei anuale de membru CFMR in functie de cuantumul sumei sponsorizate.

Cum procedezi?

Totul se întampla în doi pasi simpli:

PASUL 1:

PASUL 2:

Sponsorizarea este total deductibilă din impozitul pe profit, daca se încadrează în limitele legii şi dacă se face până pe 31.12.2017, pe baza unui contract de sponsorizare. Legea  32/1994 privind sponsorizarea prevede că persoanele fizice sau juridice române care efectuează sponsorizări beneficiează de reducerea bazei impozabile cu echivalentul sponsorizării, iar potrivit Codului Fiscal, contribuabilii care efectuează sponsorizări îşi scad din impozitul pe profit datorat sumele aferente în limita minimă precizată mai jos:

          a) 0,5% din cifra de afaceri;

          b) 20% din impozitul pe profit datorat.

Cheltuielile cu sponsorizarile care depasesc acest barem pot fi înregistrate contabil sub forma de cheltuieli nedeductibile. Facilitatile cu privire la sponsorizari sunt reglementate prin art.21, alin.(4) lit.(p) din Codul Fiscal.

Care sunt avantajele redirectionarii a 20% din impozitul pe profit?

Avantajele unui asemenea tip de donatii este ca reprezentantii companiilor au libertatea de a alege destinatia unei sume, care in alte conditii ar ajunge oricum la stat, si, in plus, contribuie la o cauza nobila, fara niciun fel de cheltuiala. De asemenea, contributia fiecarei companii ar putea determina un progres semnificativ la dezvortarea fizicii medicale romanesti si a profesiei de fizician medical din Romania.

Cum se calculează?

Suma ce poate fi redirecţionată din impozitul pe întreg anul 2017 se calculează astfel:

Sponsorizarea se poate realiza și trimestrial și se deduce din impozitul pe profit al acestuia, dacă plata sumei sponsorizate se realizează pe parcursul respectivului trimestru.

Important: Până la 31 decembrie 2017 plata trebuie efectuată pentru a se considera parte din anul fiscal în curs; dacă plata se face după 31 decembrie, va fi considerată sponsorizare aferentă anului următor. 

Donatii sau alte forme de sponsorizare:

Persoanele sau institutiile doritoare a face o donatie sau o sponsorizare la Colegiul Fizicienilor Medicali din România (CFMR) vor completa rubrica in care se incadreaza ca forma juridica de organizare eliminand din text celelate forme.

Download model contract de donatie sau alte forme de sponsorizare