Ziua Internationala a Fizicii Medicale 2013

Pe 7 Noiembrie 2013 (ziua de nastere a Marie Sklodowska-Curie) Colegiul Fizicienilor Medicali din Romania in colaborare cu Institutul National "C.I.Parhon" Bucuresti si Universitatea Oradea a organizat simultan in Romania doua evenimente regionale la Bucuresti si Oradea dedicate Zilei Internationale a Fizicii Medicale (IDMP: International Day of Medical Physics) si a fost lansat primul numar al Revistei de Fizica Medicala editat sub egida CFMR.Cu prilejul acestei zile foarte multe mesaje au fost facute si de catre mai multe organizatii internationale pentru mediatizarea si promovarea fizicii medicale pe intreg mapamondul, dintre care amintim:

Mesajul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (WHO) María del Rosario Pérez si Adriana Velázquez-Berumen: (VIDEO) http://www.iomp.org/?q=content/who-message-international-day-medical-physics

Mesajul Presedintelui IOMP, Dr. Kin Yin Cheung

(VIDEO) http://www.iomp.org/?q=content/message-iomp-president-dr-kin-yin-cheung

"Fizicienii medicali joacă un rol important în serviciile de asistenta medicala, de cercetare si dezvoltarea tehnologiilor medicale si tehnici clinice, si de predare si de instruire a personalului medical. Cu toate acestea, ele sunt invizibile în general, lamembrii publicului. În scopul de a promova vizibilitatea si statutul profesional al fizicienilor medicali, este important pentru noi, pentru a arata prezenta noastră în comunitate. Ziua Internatională de Fizică Medicală (IDMP) este una dintre initiativeleluate de IOMP pentru a ridica profilul profesiei noastre pentru public. 07 noiembrie, ziua de nastere a Marie Sklodowska-Curie a fost numita de către IOMP ca Ziua Internationala de Fizica Medicala. Presedintele ETC, profesorul John Damilakis de la Universitatea din Creta, Grecia, conduce un grup de lucru în planificarea si coordonarea o serie de activităti profesionale, educationale si stiintifice pentru a marca această zi semnificativă în 2013. Acest lucru va fi un eveniment anual si sperăm să atragăatentia comunitătii mondiale la eveniment si de a genera un impuls suficient pentru a asigura continuitatea în viitor. Noi încercăm să aducă împreună cât mai multi fizicieni medicali pe cât posibil, din întreaga lume să participe la acest exercitiu. Sprijinul si participarea activă va fi cel mai apreciat. Vă rugăm să urmariti website-ul IOMP pentru mai multe detalii ale activitătilor."

Mesajul Presedintelui EFOMP, prof. dr. Peter F Sharp: http://www.efomp.org/index.php/efomp-news/279-efomp-president-s-message-for-the-idmp

Sarbatorirea Zilei Internationale a Fizicii Medicale (IDMP) in Romania:

BUCURESTI:

Organizator: fiz.med. Daniela Neamtu

"Am fi deosebiti de onoraţi dacă v-aţi alătura participantilor la dezbaterile organizate cu prilejul Zilei Internaţionale a Fizicii Medicale la care sunteţi invitat să participaţi cu o prezentare, pe data de 7 NOIEMBRIE 2013, ora 12:00, în Sala Bibliotecii “Acad. Dr. Ştefan Milcu“ din cadrul Institutului National "C.I.Parhon" Bucuresti, Bulevardul Aviatorilor nr. 34 - 36, sector 1, Bucureşti."

INVITATIE DE PARTICIPARE BUCURESTI

Program IDMP Bucuresti

ORADEA:

Organizator: Conf. univ. dr. fiz.med. Loredana Marcu

"În calitate de cadru didactic al Facultăţii de Știinţe și de vice-președinte al Colegiului Fizicienilor Medicali din România, d-na Conf.univ.dr. Loredana Marcu ii invita pe toţi cei interesaţi de rolul fizicii medicale în societate și de impactul acesteia asupra dezvoltării tehnologiei medicale de vârf, la evenimentul din 7 noiembrie care va avea loc în Sala de Conferinţe a Bibliotecii Universităţii din Oradea, între orele 16.00-18.00."INVITATIE DE PARTICIPARE ORADEA

Evenimentul a fost organizat de către Departamentul de Fizică al Facultății de Științe în colaborare cu Colegiul Fizicienilor Medicali din România, ca urmare a apelului lansat de Organizația Internațională pentru Fizica Medicală în vederea mediatizării fizicii medicale în lume. Scopul acestui simpozion a fost marcarea, pentru prima oară în istorie, a Zilei Internaționale a Fizicii Medicale, odată cu ziua de naștere a d-nei Marie Curie. La eveniment au participat cadre didactice, fizicieni medicali, studenți ai Facultății de Științe și Medicină și elevi de liceu.

În cadrul evenimentului au avut loc prezentări de mediatizare a fizicii medicale, accent punându-se pe rolul fizicianului medical în societate. S-au prezentat aparate de diagnostic și tratament de ultimă oră, importanța cunoașterii riscurilor expunerii la radiație, a radioprotecției și a utilizării radiațiilor în scop curativ. Prezentările au fost realizate și susținute de către studenții Departamentului de Fizică la care s-au adăugat prezentări ale elevilor de liceu. Manifestarea a avut invitați de la Universitatea Politehnica din Timișoara, care au susținut lucrări despre aplicațiile fizicii medicale: termografia și modelarea computațională ca unealtă în dezvoltarea cercetării.

Un moment important al evenimentului a fost lansarea primului număr al Revistei de Fizică Medicală, editată de către Colegiul Fizicienilor Medicali din România.

Marcarea Zilei Internaționale a Fizicii Medicale a fost un eveniment de succes pe care dorim să-l repetăm an de an, în pas cu dezvoltarea rapidă a acestui domeniu interdisciplinar.