Ziua Internationala a Fizicii Medicale 2014
Anul acesta pe 7 Noiembrie 2014 s-a marchat pentru a doua oară în istorie, Ziua Internationala a Fizicii Medicale (IDMP: International Day of Medical Physics) avand ca tema ‘Looking into the Body: Advancement in Imaging through Medical Physics’http://www.iomp.org/idmp În acea zi, în 1867, fiziciana Marie Sklodowska-Curie, cunoscută pentru cercetarea ei de pionierat asupra radioactivitatii, s-a născut în Polonia.Colegiul Fizicienilor Medicali din Romania in colaborare cu Universitatea Oradea a organizat in Romania o manifestare stiintifica dedicata Zilei Internationale a Fizicii Medicale ce s-a desfasurat la Oradea incepand cu orele 14:00 in Sala de Conferinta a Bibliotecii Universitare si a fost lansata oficial publicarea celui de al treilea numar al Revistei de Fizica Medicala editata sub egida CFMR. Cu prilejul acestei zile foarte multe mesaje au fost facute si de catre mai multe organizatii internationale pentru mediatizarea si promovarea fizicii medicale pe intreg mapamondul, dintre care amintim:
mesajul Presedintelui IOMP, Dr. Kin Yin Cheung: VIDEO / mesaj text
mesajul Prof. John Damilakis, Chairman of the IDMP Task Group: VIDEO / mesaj text
mesajul Secretarului Siintific UNSCEAR, Dr. Ferid Shannoun: mesaj text
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A FIZICII MEDICALE LA UNIVERSITATEA DIN ORADEA
Pentru al doilea an consecutiv, Organizația Internațională pentru Fizica Medicală (IOMP) a lansat un apel prin care a invitat fizicienii medicali și pe toți cei interesați în acest frumos domeniu să marcheze ziua de 7 noiembrie – Ziua Internațională a Fizicii Medicale. Universitatea din Oradea a răspuns apelului prin organizarea unei manifestări științifice pe tema Imagisticii medicale și al rolului fizicii medicale în dezvoltarea acestei ramuri clinice. Evenimentul a fost organizat de către Departamentul de Fizică al Facultății de Științe în colaborare cu Colegiul Fizicienilor Medicali din România. La eveniment au participat cadre didactice și medicale, fizicieni medicali, studenți ai Facultății de Științe și elevi de liceu.
Lucrările simpozionului au debutat cu o expunere a vieții, muncii și realizărilor celei care este considerată a fi prima fiziciană medicală: Marie Curie. Prezentările care au urmat, au acoperit o gamă largă a imagisticii medicale: ecografia, imagistica prin rezonanță magnetică (IRM), mamografia, radiologia convențională, tomografia prin emisie pozitronică (PET) precum și microscopia electronică. A fost discutat, de asemenea, rolul imagisticii în realizarea planurilor de tratament în radioterapia externă și brahiterapie. Datorită interesului ridicat și al numărului mare de lucrări, anul acesta, pe lângă sesiunea de prezentări orale, au fost expuse și postere științifice.
Marcarea Zilei Internaționale a Fizicii Medicale a fost un eveniment de succes pe care dorim să-l repetăm an de an, în pas cu dezvoltarea rapidă a acestui domeniu interdisciplinar. Doresc să mulțumesc și pe această cale tuturor prezentatorilor, profesorilor coordonatori și participanților pentru eforturile depuse în realizarea simpozionului și pentru entuziasmul de care au dat dovadă.
Organizator:
Prof. univ. dr. Loredana Marcu
Departamentul de Fizică, Facultatea de Științe
Vice-președinte al Colegiului Fizicienilor Medicali din România
Aparitii in mass-media locala si regionala despre eveniment:
1. Universitatea din Oradea
https://media.uoradea.ro/article477-Ziua-Interna-ional-a-Fizicii-Medicale-7-noiembrie-2014-simpozion
https://media.uoradea.ro/tiki-calendar_edit_item.php?viewcalitemId=170
2. Evenimente Oradea:
3. Bihor Online: